sábado, 19 de febrero de 2011

Miquel Martí i Pol: “L'Elionor” de La fàbrica (1975)


Miquel Martí i Pol:
“L'Elionor” de La fàbrica (1975)
  L'Elionor tenia
catorze anys i tres hores
quan va posar-se a treballar.
Aquestes coses queden
enregistrades a la sang per sempre.
Duia trenes encara
i deia: “sí senyor” i “bones tardes”.
La gent se l'estimava,
l'Elionor, tan tendra,
i ella cantava mentre
feia córrer l'escombra.
Els anys, però, a dins la fàbrica
es dilueixen en l'opaca
grisor de les finestres,
i al cap de poc l'Elionor no hauria
pas sabut dir d'on li venien
les ganes de plorar
ni aquella irreprimible
sensació de solitud.
Les dones deien que el que li passava
era que es feia gran i que aquells mals
es curaven casant-se i tenint criatures.
L'Elionor, d'acord amb la molt sàvia
predicció de les dones,
va créixer, es va casar i va tenir fills.
El gran, que era una noia,
feia tot just tres hores
que havia complert els catorze anys
quan va posar-se a treballar.
Encara duia trenes
i deia: “sí, senyor” i “bones tardes”.
Tema
La vida d’una noia de l’època de l’autor que treballa a la fàbrica. Aquesta noia simbolitza totes les dones obreres de laèpoca a Catalunya.

Parafraseig
Martí i Pol ens resumeix la vida de l’Eionor. Tenia catorze anys i un dia quan va posar-se a treballar, i això li va marcar. Era molt nena, però era el que hi havia. Era encantadora i tendre, i la seva funció era la d’escombrar. Però la seva alegria va anar desapareixent a mesura que es passava més i més dies tancada a la fàbrica. Les altres dones deien que això se li passaria si es casava i tenia fills. La filla gran encara era molt nena quan va posar-se a treballar, només tenia catorze anys i tres hores.

Estructura
Té una sola estrofa, i tot i que té forma de poema, per tal com explica les coses, es podria confondre fàcilment amb una narració. Al llarg de tot el poems, ens explica molt i molt per sobre la vida de l?elionor, però el que més interessa, és la metonímia que és l’Elionor i la sensació de buidor i tristesa que té. Durant tot el poema ens va remarcant aquesta idea de repetició, tristesa, buit i soledat.
Forma
Re cursos retòrics
Utilitza una metonímia, com a manera de presentar el poema, ja que parla només de l?elionor, però en realitat, amb ella, sestà referint a totes les noies i dones obreres de la època.Tenim una metàfora al vers 5, ja que les coses no queden enregistrades a la sang. Les trenes que apareixen al vers 6, són una altra metàfora, ja que amb les trenes ens vol dir que encara era una nena.El feia córrer l’escombra del vers 11, és una personificació, ja que l’escobra no corre. Quan diu que els dies es dilueixeen, ens està presentant una altra metàfora, vol dir que els dies passen. Trobem un paral•lelisme entre el principi del poema i el final, ja que la seva filla va pel mateix camí que la mare. Amb això ens vol donar a entendre, que la vida de L’Elionor era la tònica general de la vida de les dones de l’època.


No hay comentarios:

Publicar un comentario